STORA ISBITAR

Stora-isbitar-Kubis-Ice-Tray

STORA ISBITAR GÖR DRINKEN SNYGG, KALL OCH GOD

Att göra stora iskuber hemma ska inte vara varken svårt eller dyrt. Det var för detta ändamål vi skapade Kubis. I tillägg till att sprida isen rent fysiskt till människor vill vi också i det här forumet sprida andra isrelaterade tankar och idéer. Här följer en liten guide till olika sorters is, samt vilka isformar som passar till vad.

Drinkar med stora isbitar är inget nytt fenomen för förstklassiga bartenders som länge använt sig av isblock för att ta såga eller hugga fram stora isstycken till drinkar så som Old Fashioned. Böcker och TV-framträdande av bartenders så som Mathin Lundgren och kocken Per Morberg har bidragit till att trenden tagit fart på allvar i Sverige. Att göra stor is hemma görs enklast på två sätt, antingen genom att frysa stora isblock (i t.ex. en stor plastlåda) och sen hugga fram lagom stora isbitar, eller genom att frysa iskuber i formar. Silikonformar gör det möjligt att frysa och trycka ut isbitarna på ett sätt som inte är möjligt med formar i hårdplast.

Varför vill man använda stora isbitar istället för ”vanlig is”? Stora isbitar är inte alltid bättre än små, utan det handlar helt enkelt om olika användningsområden, eller olika drinkar om man så vill. För att förstå detta måste vi först klargöra skillnaden på olika isegenskaper.

Flera små isbitar kommer att smälta snabbare än en stor isbit då de tillsammans har en större sammanlagd yta som är i kontakt med vätska/luft. Detta innebär även att de kommer att kyla drycken fortare (att isen smälter innebär att den tar upp energi/värme ur drinken).

Vi har alltså konstaterat att stora isbitar smälter långsammare än små, och att de då inte kyler vätskan lika snabbt. Till vilka drinkar vill man hellre att isen smälter långsamt än fort? Detta är helt klart en smakfråga där många faktorer kan spela in; Är drycken känslig för utspädning? Är det viktigt att drinken blir superkall direkt? Ska drycken hållas kall längre period? Här följer en liten guide med enkla riktlinjer som är baserad på hur bartenders hanterar olika istyper:

Stora isbitar – Kubis Large (4,5 x 4,5 x 4,5 cm)

Sprithaltiga drinkar som är känsliga för utspädning: Old Fashioned, Whiskey on the rocks, Negroni och kaffedrinkar. Större serveringar som skall hålla sig kalla längre: Bål, Sangria och vatten i karaff etc.

Till dessa rekommenderar vi självfallet Kubis LARGE

Medelstora isbitar – Kubis Medium (3 x 3 x 3 cm)

Enklare drinkar som inte ska skakas och som skall vara länge: Aperol Spritz, Gin Tonic, Cuba libre, Tom Collins.

Till dessa drinkar föredrar vi Kubis MEDIUM

Krossad is

Krossad is tillverkas, precis som det låter, genom att man krossar större isbitar genom att t.ex. svepa in dem i en handduk och krossa dem mot en bänkskiva eller knacka på dem med en hammare. Den seriöse kan även investera i en iskross med manuell vev. Drinkar; Muddlers så som Mojito och Caprinha.

Issnö

Denna is är än mer finkornig än krossad is och används nästan uteslutande till drinkar som skall vara iskalla när de serveras så som Juleps.

Hur gör jag klar is (clear ice)?

Klar is kan tillverkas med nästan vilken isform som helst (vi rekommenderar givetvis Kubis). Hur transparent isen blir beror inte på isformen utan snarare frysprocessen. Grundreglerna är att isen skall frysa långsamt och från ett håll. Till detta har många påhittiga individer kommit på att man kan använda silikonformar tillsammans med en omslutning som saktar ner frysprocessen. Isformarna placeras då i en fryslåda av t.ex. frigolit som isolerar isformen från den kraftiga kylan i frysutrymmet. Detta gör att isen fryser långsamt och hinner släppa ifrån sig syret som är knutet till vattnet, resultatet blir klar is utan bubblor.

Experimentera gärna med detta hemma. Vi på Kubis är inte några experter på just klar is. Vi fokuserar på stor is och allt man kan göra med denna.

Lycka till med drinkarna!

Share this post